Αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος.

Αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος.


Το βρογχικό άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος  στην οποία ο παράγων της κληρονομικότητας είναι απαραίτητος. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεραπεία εν τούτοις το βρογχικό άσθμα θεραπεύεται με την επίτευξη του ελέγχου της νόσου.
Επομένως  η αντιμετώπιση του βασίζεται στον έλεγχο της νόσου ώστε με την καλή διαχείριση  να επιτυγχάνεται μια φυσιολογική καθημερινότητα με τον πλήρη έλεγχο της νόσου.
Το βρογχικό άσθμα δεν είναι το ίδιο σε όλους τους ασθενείς. Η βαρύτητα και η συχνότητα εξαρτάται από το είδος της ουσίας η οποία το προκαλεί, από το κληρονομικό υπόστρωμα και από πολλούς άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με τον ασθενή και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Το τελευταίο γεγονός αποδεικνύει ότι η θεραπεία είναι εξατομικευμένη.

Η σωστή διαχείριση στοχεύει :

·          Σε λιγότερες ή και καθόλου κρίσεις άσθματος κατά την διάρκεια του έτους.
·         Αποφυγή σοβαρών κρίσεων που οδηγούν στο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου
·         Λιγότερες ημέρες απουσίας από την εργασία ή το σχολείο.
·         Μειωμένη χρήση ανακουφιστικών φαρμάκων.
·         Η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των συμπτωμάτων στις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες και η επίτευξη καλής ποιότητας ζωής.

Προϋποθέσεις της επιτυχούς αντιμετώπισης είναι :

·         Η αποδοχή της νόσου από τον ασθενή
·         Η  τακτική παρακολούθηση.
·         Η εκπαίδευση για την αποφυγή των ερεθισμάτων που προκαλούν τις κρίσεις.
·         Η εκπαίδευση για την σωστή χρήση των φαρμάκων.
Η συνήθης πρακτική είναι ο σχεδιασμός της διαχείρισης του βρογχικού άσθματος σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και η δημιουργία ενός εξατομικευμένου σχεδίου δράσης  ώστε ο ασθενής και το περιβάλλον του να γνωρίζει την χρήση των φαρμάκων και ποια να χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή ώστε να ελέγχει επαρκώς τα συμπτώματα.
Μαζί με το Σχέδιο Αντιμετώπισης του βρογχικού άσθματος η τακτική παρακολούθηση της νόσου με λειτουργικούς ελέγχους του αναπνευστικού είναι απαραίτητο δεδομένου ότι σταδιακά θα χρειαστεί αναπροσαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης ανάλογα με τον βαθμό επίτευξης  ελέγχου.
Ο τελικός στόχος είναι ο καλύτερος έλεγχος της νόσου με τον μικρότερο αριθμό φαρμάκων.

Γραπτό  Σχέδιο Αντιμετώπισης

ο στόχος του σχεδίου αντιμετώπισης είναι να βοηθηθεί ένα άτομο με βρογχικό άσθμα ώστε να λαμβάνει έγκαιρα μέτρα για την πρόληψη της έξαρσης των συμπτωμάτων και την αποφυγή σοβαρής επιδείνωσης της νόσου.

Το γραπτό Σχέδιο Αντιμετώπισης γίνεται σε συνεργασία με τον ιατρό και βασίζεται στα συμπτώματα, τα ευρήματα του λειτουργικού ελέγχου του αναπνευστικού, την αναγνώριση του παράγοντα που προκαλεί τα συμπτώματα, τις εποχιακές εξάρσεις και την ένταση των συμπτωμάτων και με βάση αυτά τα δεδομένα καταγράφονται τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε περίσταση.