Η ΚΑΥΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

Η ΚΑΥΣΗ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΗΓΩΝ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

Τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των τιμών των υγρών καυσίμων πολλοί επιλέγουν την καύση στερεών καυσίμων είτε με ξυλόσομπες είτε ακόμη και με καύση τζακιού.

Η καύση αυτών των ουσιών συνοδεύεται από την έκλυση επικίνδυνων για την υγεία ουσιών όπως είναι τα pm σωματίδια αλλά και άλλων ουσιών που βλάπτουν ποικιλοτρόπως την υγεία. Η βλαβερές συνέπειες αφορούν είτε την τοπική επίδραση στον βλεννογόνο του αναπνευστικού είτε εισχωρούν σε μεγάλο βάθος στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας σημαντικές βλάβες στην περιοχή της ανταλλαγής των αερίων. Άλλες φορές ορισμένες από αυτές τις ουσίες δεν ασκούν την βλαπτική τους επίδραση τοπικά αλλά χρησιμοποιούν το αναπνευστικό ως σημείο εισόδου για να μπουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν βλάβες σε άλλα όργανα.
Με την καύση των στερεών αποβλήτων εκπέμπουν ουσίες παρόμοιες με αυτές της εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εν τούτοις είναι πλέον επικίνδυνες αφού βρίσκονται σε κλειστό χώρο και είναι πολλαπλάσιες από τους ρύπους των εξωτερικών χώρων. Μπορούν δε να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες όταν καίγονται ξύλα από έπιπλα που είναι εμποτισμένα με βαφές, ρητίνες ή λούστρα. Οι κύριες ουσίες που εκπέμπονται και προκαλούν βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα είναι :
1.       Pm2,5 σωματίδια : τα λεπτά αυτά σωματίδια προκαλούν βλάβες στο τοίχωμα των βρόγχων με τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία φλεγμονής ή επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας φλεγμονής του βρογχικού άσθματος και πρόκληση βρογχόσπασμου. Επίσης εξ’  αιτίας του μικρού μεγέθους τους εισδύουν σε βαθύτερα σημεία του αναπνευστικού και οι βλάβες επεκτείνονται σε όλο το αναπνευστικό σύστημα.
2.       Διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2). Είναι οξειδωτικός παράγων που προκαλεί φλεγμονή στο αναπνευστικό αλλά επίσης προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, βρογχική υπεραντιδραστικότητα αλλά και λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά ενώ αναφέρονται επεισόδια ωτίτιδας σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών 1 .
3.       Τοξικές οργανικές ενώσεις όπως είναι το βενζόλιο το μεθυλοχλωρίδιο, αλδεΰδες και πολλές άλλες ουσίες που προκαλούν βλάβες στον αναπνευστικό βλεννογόνο.
Οι σημαντικές αυτές επιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα έχουν άμεσο αποτέλεσμα ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν ιστορικό βρογχικού άσθματος που μπορεί να πυροδοτήσουν κρίση και να οδηγηθούν στο νοσοκομείο. Ιδιαίτερη ευαισθησία παρουσιάζουν τα παιδιά.

  1. 1.        Residential air pollution and otitis media during the first two years of life. MacIntyre EA, Karr CJ, Koehoorn M, Demers PA, Tamburic L, Lencar C, Brauer M. Epidemiology2011 Jan;22(1):81-9. doi: 10.1097/EDE.0b013e3181fdb60f.
  2. 2.    Oxidative stress, DNA damage, and inflammation induced by ambient air and wood smoke particulate matter in human A549 and THP-1 cell lines. Danielsen PH, Møller P, Jensen KA, Sharma AK, Wallin H, Bossi R, Autrup H, Mølhave L, Ravanat JL, Briedé JJ, de Kok TM, Loft S. Chem Research Toxicology 2011 Feb 18;24(2):168-84. doi: 10.1021/tx100407m. Epub 2011 Jan 14.