ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΩΝ

ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΩΝ

Οι παροξυσμοί του βρογχικού άσθματος είναι στατιστικά περισσότεροι σε εποχές και σε καιρικές συνθήκες που ευνοούν την ύπαρξη γύρεων στον αναπνεόμενο αέρα. 



  • Η μεγαλύτερη έξαρση παρατηρείται την άνοιξη όπου γίνεται ο πολλαπλασιασμός των περισσότερων φυτών και όπως είναι φυσικό οι γύρεις της ατμόσφαιρας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. 
  • Αντίθετα τον χειμώνα ο παλλαπλασιασμός των φυτών ελαττώνεται πλήν μικρών εξαιρέσεων και παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά γύρεων. Από την άλλη πλευρά οι συχνές βρογχοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα ξεπλένουν τον αναπνεόμενο αέρα από τις γύρεις και συνεπώς μειώνει την ποσότητα των αλλεργιογόνων. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι βρογχοπτώσεις, ιδιαίτερα όταν ακολουθούνται από ήπιους χειμώνες, ευνοούν την ανθοφορία. Οι χειμερινοί όμως παροξυσμοί βρογχικού άσθματος εκτός από την ύπαρξη ορισμένων αλλεργιογόνων (η ελιά τον Φεβρουάριο – Μάρτιο) μπορεί να περιέχει πολλούς άλλους παράγοντες που επιδεινώνουν το βρογχικό άσθμα. Κάτω από ειδικές συνθήκες πολλά είδη μυκήτων φαίνεται να ευθύνονται για τους παροξυσμούς βρογχικού άσθματος, όπως για παράδειγμα ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα Didymella exitallis  και τα βασιδιοσπόρια απελευθερώνουν τους σπόρους τους την νύχτα μετά από βροχή και ενοχοποιούνται για τους παροξυσμούς του βρογχικού άσθματος που συμβαίνουν μετά από καταιγίδες. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες όπου υπάρχει αύξηση της σχετικής υγρασίας και η ενδοοικιακή θερμοκρασία είναι γύρω στους 20ο C ευνοείται ο πολλαπλασιασμός και η ανάπτυξη των ακάρεων αλλά και των μυκήτων στο ενδοοικιακό περιβάλλον και θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη στις εξάρσεις του βρογχικού άσθματος κατά την διάρκεια του χειμώνα.
  • Το φθινόπωρο φαίνεται ότι είναι η εποχή με χαμηλό ποσοστό φυτών που βρίσκονται σε γονιμοποίηση και έτσι η παροξυσμοί του βρογχικού άσθματος είναι στατιστικά λιγότεροι από την άνοιξη. Εν τούτοις η parietaria κοινώς περδικάκι φαίνεται να κάνει την εμφάνισή του και αυτήν την εποχή. Την εποχή του φθινοπώρου υπάρχει ανθοφορία και στα φυτά λεβιθόχορτο (αψιθιά), αμβροσία, κυπαρισσοειδή, ενώ Η παρουσία σάπιων φύλων στο έδαφος την εποχή αυτή ευνοεί  την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων που βρίσκονται στον αναπνεόμενο αέρα μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.


Η παρουσία των αλλεργιογόνων και η ικανότητα τους να προκαλέσουν κρίσεις βρογχικού άσθματος σχετίζεται με τις μετεωρολογικές παραμέτρους. Εξαρτάται για παράδειγμα από την βρογχόπτωση που απομακρύνει την γύρη από την ατμόσφαιρα λόγω πτώσης της στο έδαφος που όμως είναι δυνατόν με την βελτίωση του καιρού να επανέλθει στην ατμόσφαιρα και να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα γύρη. Εξαρτάται επίσης από την διεύθυνση και την ταχύτητα των ανέμων, το υψόμετρο. Έχει παρατηρηθεί ότι τα μέρη με μεγάλο υψόμετρο και οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά γύρης όμως σε περιοχές με βουνά που εμποδίζουν την απομάκρυνση των γύρεων η συγκέντρωση γύρεων αυξάνει.


  • Το Καλοκαίρι υπάρχουν γύρεις ειδικά τους πρώτους μήνες λόγω παραμονής φυτών από την άνοιξη (εληά, σημυδιά, αγρωστώδη, περδικάκι, αμβροσία κ.λ.π.) εν τούτοις την εποχή αυτή αυξάνει η συγκέντρωση μυκήτων στην ατμόσφαιρα γεγονός που ευνοεί την παρουσία βρογχικού άσθματος και σε αυτήν την περίοδο.