ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΤΥΠΟΥ Ι

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΤΥΠΟΥ Ι

Το βρογχικό άσθμα είναι μια έκφραση υπερευαισθησίας τύπου Ι, κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά με κάποια υπερβολή, σε κάποια αβλαβή για τον οργανισμό ουσία.
Στην αντίδραση αυτή η πρώτη επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο ευαισθητοποιεί τον οργανισμό στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο ώστε στην δεύτερη επαφή με αυτό να πυροδοτηθεί ο καταρράκτης των ανοσολογικών αντιδράσεων που συνοδεύουν το βρογχικό άσθμα.
Για να γίνει αυτό υπάρχουν :


1.       Κύτταρα με αντιγονοπαρουσιαστικές ικανότητες και τέτοια είναι τα μακροφάγα και τα δενδριτικά κύτταρα. Ο ρόλος αυτών των κυττάρων είναι η παρουσίαση του αντιγόνου στα Τ- λεμφοκύτταρα και η ενεργοποίηση τους. Στα ατοπικά άτομα το αντιγόνο είναι κάποιο αλλεργιογόνο που οδηγεί στην διαφοροποίηση των CD4+ κυττάρων σε ΤHυποπληθυσμό που παράγει τις κυταροκίνες :
 IL-4
 IL-5
 IL-13
 IL-9

Όπου έχουν σχέση:
            I.            με την έναρξη της αλλεργικής αντίδρασης,
          II.             Η IL-4 μαζί με την IL-3 διεγείρουν τα ειδικά για το αλλεργιογόνο Β-λεμφοκύταρα μετά την μετατροπή τους σε πλασματοκύτταρα στην παραγωγή IgE.
        III.             Την FceR1 έκφραση στην επιφάνεια των σιτευτικών κυττάρων.
       IV.             Την σύγχρονη επιστράτευση, επιστράτευση και δραστηριοποίηση των ηωσινοφίλων.
Η παραγωγή της IgE γίνεται υπό τον έλεγχο των Τh2 κυττάρων. Η Τh2 οδηγεί στην παραγωγή IL-4, IL-13.

H IL-4 οδηγεί :
ü  στην ανάπτυξη των Β- κυτάρων την ενεργοποίηση και την διαφοροποίηση τους.
ü  Επάγει την μετατροπή της ανοσοσφαιρίνης IgM  σε IgE.


Η παραγωγή της ανοσοσφαιρίνης IgE συνοδεύεται από δέσμευση αυτής στην επιφάνεια των σιτευτικών κυττάρων στον FceR1 υποδοχέα. Η εκ νέου είσοδος του ειδικού αλλεργιογόνου στον οργανισμό και η σύνδεσή του σε δύο διαδοχικά μόρια IgE οδηγεί σε αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων την απελευθέρωση των μεσολαβητικών ουσιών και έναρξη του καταρράκτη των φλεγμονωδών αντιδράσεων με επακόλουθο τα συμπτώματα του βρογχικού άσθματος..