ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

Το βρογχικό άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονή του αναπνευστικού με ποικιλία συμπτωμάτων που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά ενοχλήματα.


Για να συμβεί το βρογχικό άσθμα τρείς είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στην εμφάνισή του και αυτοί είναι η κληρονομικότητα, μια  νόσος στο αναπνευστικό στην πρώιμη παιδική ηλικία κυρίως από ιούς (ρινοιοί) και τέλος το περιβάλλον.

Κατά την παιδική ηλικία το βρογχικό άσθμα είναι συχνότερο στα αγόρια αλλά σταδιακά και κυρίως μετά την εφηβεία η ισορροπία μεταβάλλεται και η συχνότητα αυξάνεται στα κορίτσια γεγονός που θέτει υπόνοιες για την συμμετοχή και του ορμονικού παράγοντα στην νόσο.
Χαρακτηριστικό της νόσου είναι οι παροξυσμοί η συχνότητα των οποίων εξαρτάται κυρίως από την αιτία του βρογχικού άσθματος (αλλεργιογόνο).

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

Η πρόκληση ενός παροξυσμού μπορεί να οφείλεται σε δύο κατηγορίες παραγόντων :
  1. 1.       Ευαισθητοποιητές
  2. 2.       Ενεργοποιητές.

Ευαισθητοποιητές  είναι όλοι εκείνοι οι παράγοντες που ευαισθητοποιούν τον οργανισμό μέσω αντισωμάτων και είναι οι ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα και περιλαμβάνουν τις γύρεις των φυτών (δένδρων, λουλουδιών κ.λ.π), τα τριχώματα και επιθήλια των ζώων, οι μύκητες (μούχλα), τα ακάρεα της οικιακής σκόνης κ.λ.π.

Τα αλλεργιογόνα των τροφών είναι δυνατόν (σπάνια όμως) να προκαλέσουν παρόξυνση βρογχικού άσθματος που μπορεί να είναι και σοβαρής μορφής.

Ενεργοποιητές είναι εκείνοι οι παράγοντες που επιδρούν στο αναπνευστικό ατόμων που έχουν ήδη ιστορικό βρογχικού άσθματος και προκαλούν παροξυσμό. Τέτοιοι παράγοντες περιλαμβάνουν λοιμώξεις του αναπνευστικού από ιούς ή μικρόβια, ο καπνός του τσιγάρου, η ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση των εσωτερικών χώρων του σπιτιού (απορρυπαντικά, εντομοκτόνα, αποσμητικά, ρητίνες και χρώματα επίπλων, ο καπνός από σόμπες ή το τζάκι κ.λ.π), επίσης η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι επαγγελματικοί ρύποι στον χώρο της εργασίας, η άσκηση, ορισμένα φάρμακα (κυρίως αντιφλεγμονώδη).

Οι συναισθηματικοί παράγοντες όπως  το άγχος, το γέλιο κ.λ.π. μπορεί να πυροδοτήσουν παροξυσμό.

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τους παροξυσμούς του βρογχικού άσθματος με την έννοια ότι οι καιρικές συνθήκες (ταχύτητα και διεύθυνση των ανέμων, σχετική υγρασία, θερμοκρασία κ.λ.π.) καθορίζουν την συγκέντρωση, διασπορά και απομάκρυνση των περιβαλλοντικών ρύπων και γύρεων από το περιβάλλον.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΥ

Μια σειρά φαινομένων που αποτελούν έμμεση έκφραση της φλεγμονής που συμβαίνει στους βρόγχους οδηγούν σε σύσφιξη των μυών που περιβάλλουν τους βρόγχους με αποτέλεσμα την στένωση του σωλήνα που οδηγεί  τον αέρα στους πνεύμονες και επηρεάζει κυρίως την έξοδο του αέρα από τους πνεύμονες. Παράλληλα οι αδένες των βρόγχων αυξάνουν την παραγόμενη βλέννα που γίνεται κολλώδης και αυτή επιφέρει μεγαλύτερη στένωση στους βρόγχους.
Με τον μηχανισμό αυτό προκαλούνται συμπτώματα όπως αίσθημα σφιξίματος στο στήθος, αίσθημα δύσπνοιας, βήχα που είναι τα κύρια ενοχλήματα.
Μια κρίση βρογχικού άσθματος μπορεί να αναγνωριστεί  1-2 ημέρες πριν την προσβολή όταν υπάρχουν ορισμένα πρόδρομα συμπτώματα όπως φτέρνισμα, ρινική καταρροή, δυσκολία στον νυκτερινό ύπνο ή ανάγκη αύξησης των εισπνεόμενων φαρμάκων ενοχλήματα  που  διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Και η γνώση και η σημασία των συμπτωμάτων αυτών είναι χρήσιμα για την έγκαιρη παρέμβαση για τον έλεγχο της νόσου.
Αυτά τα συμπτώματα που είναι τα προειδοποιητικά έχουν σημασία για την πρόληψη του παροξυσμού. Αυτό το νόημα έχει και η εκπαίδευση του παιδιού, η ενημέρωση και η κατάρτιση ενός εξατομικευμένου σχεδίου ελέγχου της νόσου η σωστή λήψη των φαρμάκων που έχουν χορηγηθεί και η τακτική παρακολούθηση.
Η γνώση της λειτουργίας και της δράσης των διαφόρων φαρμάκων που χορηγούνται είναι απαραίτητα.