ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ



ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ  -ανοικτή καύση στερεών αποβλήτων

Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο της αιθαλομίχλης δεν είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, τελευταία παρατηρείται αυξημένη στροφή των νοικοκυριών προς την καύση στερεών αποβλήτων σε πηγές ανοικτής θέρμανσης εντός των σπιτιών (τζάκια, ξυλόσομπες) λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων και της σύγχρονης  ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

Η αιθαλομίχλη είναι γνωστή καθώς και οι επιπτώσεις της στην υγεία από το γνωστό επεισόδιο αιθαλομίχλης του Λονδίνο όπου το 1952 σε μια εβδομάδα υψηλών επιπέδων ρύπανσης είχε σαν αποτέλεσμα να συμβούν 4,000 θάνατοι άμεσοι ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των θανάτων που συνέβη στο επόμενο διάστημα λόγω συνυπαρχουσών παθήσεων και επίδρασης της αιθαλομίχλης.
Εκτός όμως από την αιθαλομίχλη που μειώνει την ποιότητα του αναπνεόμενου αέρα στην ατμόσφαιρα της πόλης και είναι εμφανής λόγω της αυξημένης κυρίως συγκέντρωσης των αναπνεύσιμων σωματιδίων, έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο αναπνεόμενος αέρας στο εσωτερικό των κατοικιών περιέχει πολλαπλάσιο αριθμό σωματιδίων όταν στα σπίτια αυτά χρησιμοποιείται καύση στερών καυσίμων.
Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι γνωστά με τον διεθνή όρο ς SPM (Suspended Particulate Matter) και λόγω του μικρού μεγέθους εισχωρούν σε βαθύτερες περιοχές των πνευμόνων όπου κάθονται στα τοιχώματα των βρόγχων και αποτελούν την αιτία πολλών αναπνευστικών παθήσεων όπως παρόξυνση βρογχικού άσθματος, Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και μακροπρόθεσμα καρκίνων του πνεύμονα κυρίως όταν στην καύση των ξύλων περιέχονται χρώματα, βερνίκια και άλλες προσμίξεις που η καύση τους εκλύει πτητικές οργανικές ενώσεις που συγκαταλέγονται στις καρκινογόνες ουσίες. Άλλες επικίνδυνες ουσίες που εκλύονται από την καύση ξύλων και συνοδεύονται από την εκδήλωση παθήσεων είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, οξείδια του αζώτου που σχετίζονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού και οξείδια του Θείου.
Πέραν των αναπνευστικών παθήσεων τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν συσχετιστεί και με πληθώρα καρδιακών παθήσεων και κυρίως στεφανιαίων επεισοδίων με μηχανισμό που ομοιάζει με την επίδραση του καπνίσματος στα στεφανιαία αγγεία.
Υπολογίζεται ότι ένας τεράστιος και άγνωστος αριθμός παθήσεων φαίνεται να σχετίζεται με την εισπνοή των σωματιδίων της καύσης και των ουσιών που συνυπάρχουν είτε μόνα τους είτε από την συνδυασμένη δράση διαφορετικών ρύπων.
Εκτός όμως από την είσοδο των σωματιδίων μέσω του αναπνευστικού συστήματος ένας μεγάλος αριθμός ουσιών που εκλύονται από την καύση αναμιγνύονται με το σάλιο και της ρινικές εκκρίσεις και εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της κατάποσης από το πεπτικό σύστημα.
Πολλές από αυτές τις ουσίες δεν προκαλούν βλάβες άμεσες στο σημείο απορρόφησής τους αλλά μετά την είσοδο στο αίμα διασπώνται στους μεταβολίτες τους και ασκούν μέσω αυτών την βλαπτική τους επίδραση σε διάφορα όργανα και κυρίως τα όργανα απέκκρισης (νεφρά, εντερικός σωλήνας). Αυτή η δράση μέσω των μεσολαβητών καθιστά δύσκολη την διερεύνηση της βλαπτικής δράσης ως μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Τέλος πολλές από τις ουσίες που περιέχονται κυρίως με την μορφή οργανικών ενώσεων λόγω χημικής ομοιότητας με ορμόνες δύνανται να μπερδέψουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν ως αποτέλεσμα και ορμονικές διαταραχές (ορμονικοί διαταράκτες) που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στην φάση της ανάπτυξης ενώ επίσης επιρρεπή είναι και τα άτομα της τρίτης ηλικίας λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που συνοδεύουν την Τρίτη ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.