ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ ( COVID-19)



Οι κοροναϊοί είναι μια ομάδα ιών που προκαλούν ασθένειες σε θηλαστικά και πτηνά. Στους ανθρώπους, οι κοροναϊοί προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που είναι συνήθως ήπιες, όπως το κοινό κρυολόγημα , αν και σπανιότερες μορφές όπως το SARS , το MERS και το COVID-19 μπορεί να είναι θανατηφόρες. Η μετάδοση της νόσου είναι πιο εύκολη σε σύγκριση με την μετάδοση της κοινής γρίπης, εν τούτοις τα θανατηφόρα επεισόδια είναι πιο σπάνια σε σχέση με του ιού της γρίπης. Τα θανατηφόρα κρούσματα αφορούν άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα αναπνευστικά και καρδιολογικά καθώς και σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα. Τα συμπτώματα διαφέρουν σε άλλα είδη:  π.χ. στα κοτόπουλα προκαλούν ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος , ενώ σε αγελάδες και χοίρους προκαλούν διάρροια . Δεν υπάρχουν εμβόλια ή αντιιικά φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία λοιμώξεων από ανθρώπινο κοροναϊό.
Η μετάδοση από τους ανθρώπους των κοροναϊών πιστεύεται κυρίως ότι συμβαίνει ανάμεσα σε στενές επαφές μέσω σταγονιδίων αναπνευστικών οδών που παράγονται με φτέρνισμα και βήχα.
Τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα είναι τα ίδια σχεδόν με αυτά που λαμβάνονται για όλες τις ιώσεις. Η σκοπιμότητα λήψης των μέτρων έχει περισσότερη σημασία για την αποφυγή διασποράς της νόσου και λιγότερο σχετίζονται με την επικινδυνότητά της. 
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η συμπτωματολογία είναι ήπια και περιλαμβάνουν  αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. 
Οι συνήθεις συστάσεις για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης περιλαμβάνουν τακτικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχετε και φταρνίζεστε, ψήνετε σχολαστικά το κρέας και τα αυγά αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα και φτάρνισμα.


.ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ












ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.