ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ



Πολλά ερωτηματικά έχουν προκύψει τελευταία όσον αφορά την επικινδυνότητα και την εξέλιξη του COVID19 και απασχολούν τους πάντες.
Είναι γεγονός ότι η συμπεριφορά του ιού ακόμη μελετάται από τους επιστήμονες και είναι λογικό να εγείρονται πολλά ερωτήματα τα οποία μάλιστα περιέχουν  ένα μίγμα φόβου, τρομολαγνείας και συνωμοσιολογίας.


Ποια λοιπόν είναι η αλήθεια όπως προκύπτει με τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα;
Η ομάδα των κορονοιών περιλαμβάνει 7 γνωστά μέχρι σήμερα στελέχη από τα οποία ήδη τα τρία μας έχουν δώσει το στίγμα τους τα τελευταία 16 χρόνια (ο SARS, MERS και ο COVID19). Αυτό σημαίνει ότι οι κορονοιοί ήλθαν για να μείνουν στην ζωή μας.
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο οδηγεί σε αδικαιολόγητο φόβο είναι ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων τα οποία έχουν καταγραφεί και τα οποία στηρίζονται σε λάθος ή ελλιπή δεδομένα, όπως για παράδειγμα  δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό αυτών που έχουν προσβληθεί από κοροναιό στην Ελλάδα ώστε να έχουμε αναγωγή στον αριθμό των θανάτων από αυτόν. Εν τούτοις αν ρίξουμε μια ματιά στις υπόλοιπες πανδημίες που έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί τον πλανήτη θα διαπιστώσουμε ότι ο COVID19 είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος από άλλες πανδημίες έτσι παρατίθενται τα στοιχεία από άλλες πανδημίες για σύγκρισή.

Το 1918-1919 ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ εμφανίστηκε σε δύο κύματα και προξένησε 50.000.000 θανάτους παγκοσμίως.

Το 1957 ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΓΡΙΠΗ προκάλεσε 1.000.000 θανάτους παγκοσμίως.

Το 2009   η γρίπη Η1Ν1 διεδόθει σε 214 χώρες και προκάλεσε 550.000 θανάτους την στιγμή που υπήρχε στο οπλοστάσιο της ιατρικής το εμβόλιο της γρίπης και το φάρμακο Tamiflu.

Ο COVID19 έχει μέχρι στιγμής στην έξαρσή του περί τους 280.000 θανάτους παγκοσμίως.
Αλλά και τα Ελληνικά δεδομένα παρμένα από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, και που αφορούν τα στοιχεία της επιδημικής γρίπης και παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς στην Ελλάδα είναι :


Αυτό σημαίνει ότι ο COVID19 έχει μια μεγάλη μεταδοτικότητα, αφού έχει διαδοθεί ταχύτατα σε 218 χώρες πλην όμως είναι λιγότερο θανατηφόρος από άλλους ιούς αφού βέβαια λάβουμε υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια για την αντιμετώπισή του.. Στην χώρα μας έχουν καταγραφεί 151 θάνατοι απο τον COVID 19 και παγκοσμίως περι τους 290.000 θανάτους.


ΥΠΑΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ;


Υπάρχει επίσης μια έντονη ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα γύρω στο φθινόπωρο. Η υπόθεση αυτή βασίζεται στα εξής στοιχεία :
1. Στην επιδημιολογία της Ισπανικής γρίπης που ήλθε σε δύο κύματα, με το δεύτερο να είναι πιο ισχυρό από το πρώτο. Ο κοροναιός δεν υποχρεούται να ακολουθήσει το επιδημιολογικό πρότυπο του ιού της Ισπανικής γρίπης και κανένας ιός μέχρι σήμερα δεν έχει ακολουθήσει.
2. Κάποια μελέτη που έδειξε ότι βρέθηκαν άτομα θετικά στον κοροναιό και αργότερα εμφάνισαν πάλι την νόσο. Σύμφωνα με τα ευρήματα του ιατρικού εργαστηρίου της Κορέας αυτό απεδόθη είτε  σε λάθος διάγνωση κατά τον πρώτο έλεγχο είτε σε ανίχνευση υπολειμμάτων του ιού που δεν είναι λοιμογόνα.
3. Σε μία παραφιλολογία των δημοσιογράφων ότι ο ιός δεν καταλείπει ανοσία και ότι πρόκειται για επαναλοίμωξη. Γεγονός που δεν ευσταθεί αφού όλοι οι ιοί αφήνουν ανοσία με κυμαινόμενη διάρκεια συνήθως άνω του έτους.

ΛΗΞΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ;

Σύμφωνα με έναν αλγόριθμο που ανακοίνωσαν οι ερευνητές στην Σιγκαπούρη που στηρίζεται στο σημείο καμπής, την συμπλήρωση του 97% των κρουσμάτων και του 99% των κρουσμάτων πρόβλεψαν για την Ελλάδα ότι το σημείο καμπής ήταν την 30η Μαρτίου, το 97% των θα καταγραφεί την 9η Μαΐου και το 99% των κρουσμάτων θα καταγραφεί στις 25 Μαΐου ενώ το τέλος της πανδημίας για την Ελλάδα εκτιμάται στις 13 Ιουλίου.
Για την Αμερική το τέλος της πανδημίας τοποθετείται στις 27 Αυγούστου, για την Γαλλία την 25η Αυγούστου, για την Ρωσία την 20η Ιουλίου και για την Γερμανία την 5η Αυγούστου.
Βέβαια τυχόν παρεκκλίσεις μπορεί να συμβούν από παράγοντες που εξαρτώνται από την αποδοχή των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες, τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, και μερικούς κατά τόπους παράγοντες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.