ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ



Ο συγχρωτισμός των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο
με σταγονίδια μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Επομένως, ο επαρκής αερισμός και η ανανέωση του αέρα των εσωτερικών χώρων με φρέσκο αέρα αποτελεί βασικό μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης των νοσημάτων αυτών και την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής στο εσωτερικό των κτηρίων.

Οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλική Μπενέτου (Ιατρική Σχολή), Δημήτριος Παρασκευής (Ιατρική Σχολή), Νίκος Θωμαϊδης (Τμήμα Χημείας), Μιχάλης Βραχόπουλος (Γενικό Τμήμα) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα.
Η μετάδοση του κοροναιού γίνεται μολυσμένων σταγονιδίων. Το μέγεθος των σταγονιδίων είναι σημαντικός παράγων αφού τα μικρά σωματίδια παραμένουν στον αναπνεόμενο αέρα περισσότερο χρόνο από τα μεγαλύτερα που λόγω του βάρους τους πέφτουν στο έδαφος σε συντομότερο χρόνο. Επίσης μια άλλη ιδιότητα των μικρών σωματιδίων είναι ότι μεταφέρονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις ενώ τα μεγάλα σωματίδια φθάνουν μέχρι 2 μέτρα.
Μια άλλη παρατήρηση που λήφθηκε υπ’ όψιν αφορά τον χρόνο επιβίωσης του ιού στον αέρα είναι 3 ώρες, ωστόσο αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν με προσοχή αφού ο υπολογισθείς χρόνος έγινε σε πειραματικές συνθήκες και όχι σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος.
Όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναιού μέσω κλιματιστικών συστημάτων αυτό μπορεί να συμβεί με τους εξής τρόπους :
1. Με την μεταφορά μολυσμένων σταγονιδίων μέσω της ροής του αέρα σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 2 μέτρα.
2. Με επανακυκλοφορία του μολυσμένου αέρα μέσω του κλιματιστικού εφόσον ο αέρας δεν ανανεώνεται.
3. Με μεταφορά των σταγονιδίων μέσω των αεραγωγών του κλιματιστικού.
4. Με επανείσοδο του μολυσμένου αέρα από τους αγωγούς απαγωγής στους αγωγούς προσαγωγής του αέρα.
Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η παρουσία της νόσου σε κάποιον ασθενή που βρίσκεται στον χώρο.
Με βάση αυτά τα δεδομένα καθορίστηκαν οι βασικοί κανόνες λειτουργίας των κλιματιστικών κατά τους θερινούς μήνες αλλά και των κλιματιστικών θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.


  • -          Προτιμάται η χρήση φυσικού αέρα (ανοιχτά παράθυρα).
  • -          Σε περίπτωση έντονης ζέστης μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλιματιστικά με παράλληλη παροχή φυσικού αερισμού (ανοικτό κάποιο παράθυρο).
  • -          Όταν χρησιμοποιηθεί το κλιματιστικό αυτό θα πρέπει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση με παράλληλο φυσικό αερισμό. Έτσι αποφεύγεται η επαναιώρηση των ιών που προκύπτει από την διακοπή και επαναλειτουργία. Η επί πλέον επέκταση του χρόνου λειτουργίας του κλιματιστικού αποσκοπεί στην απομάκρυνση των λοιμογόνων σωματιδίων.


Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι η συνεχής λειτουργία των κλιματιστικών συνεπάγεται και συχνότερη συντήρηση, από ειδικούς τεχνικούς που λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, ειδικές στολές και γάντια).
Στα οικιακά κλιματιστικά που μένει μόνο η οικογένεια και δεν υπάρχει άτομο που πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού δεν υπάρχει ανάγκη τήρησης των πιο πάνω μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.