Το άσθμα αποτελεί παράγοντα υψηλού κίνδυνο για τις επιπλοκές του COVID-19;



Η κατανόηση της συμπεριφοράς του ιού είναι ακόμη στο στάδιο της έρευνας και δεν έχει καταλήξει ακόμη αν το άσθμα σχετίζεται ή όχι με χειρότερα αποτελέσματα εξ αιτίας προσβολής από το COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον κοροναϊό.

Για άτομα με άσθμα, το ξέσπασμα πανδημίας που μπορεί, θεωρητικά να οδηγήσει  σε αναπνευστική ανεπάρκεια, όπως άλλωστε έχει συμβεί με τους ιούς της γρίππης αλλά και τους δύο άλλους κοροναιούς (SARS, MERS)  είναι ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα. Εν τούτοις από τα μέχρι σήμερα δεδομένα αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Πολλοί οργανισμοί υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι οι ασθματικοί είναι πιθανότερο να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας εάν εμφανίσουν τον κοροναϊό. 


Αλλά αυτό το μήνα, όταν η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, το επίκεντρο της επιδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισαν να κυκλοφορούν δεδομένα σχετικά με τα 10 κορυφαία χρόνια προβλήματα υγείας που είχαν άτομα που πέθαναν από κοροναϊό , το άσθμα απουσίαζε από τη λίστα. Οι κρατικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μόνο περίπου το 5% των θανάτων του Covid-19 στη Νέα Υόρκη ήταν από άτομα που είχαν διεγνωσμένο άσθμα, ως υποκείμενο νόσημα, ένα σχετικά μικρό ποσό.
Η έρευνα εν τούτοις σε αυτή την φάση αναφέρεται σε ένα μικρό στατιστικό δείγμα και επομένως δεν είναι απόλυτα ακριβής, όπως θα περίμενε κανείς. Ένα πρόσφατο σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο Lancet από μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών το χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» που το άσθμα φαίνεται να «υποεκπροσωπείται στις συννοσηρότητες που αναφέρθηκαν για ασθενείς με Covid-19» - η συννοσηρότητα είναι ο όρος για ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Μια μικρή μελέτη 24 ασθενών σε σοβαρή λοίμωξη Covid-19 Ουάσινγκτον σημείωσε ότι μόνο τρεις είχαν άσθμα.
«Δεν βλέπουμε πολλούς ασθενείς με άσθμα», δήλωσε η Δρ Bushra Mina, πνευμονολόγος στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει θεραπεύσει περισσότερες από 800 περιπτώσεις Covid. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου, πρόσθεσε, είναι «νοσηρή παχυσαρκία, διαβήτης και χρόνιες καρδιακές παθήσεις».

Οι κορυφαίες συννοσηρότητες Covid-19 που αναφέρονται στη Νέα Υόρκη, είναι, υπέρταση, διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη, στεφανιαία νόσος, άνοια και κολπική μαρμαρυγή , καρδιακή πάθηση. Η Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μια άλλη αναπνευστική ασθένεια, αλλά με βαρύτερο υπόβαθρο από το άσθμα, κατατάσσεται στην έβδομη θέση. Η νεφρική νόσος, ο καρκίνος και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια περιλαμβάνονται στη λίστα.
Σχεδόν το οκτώ τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ - περίπου 25 εκατομμύρια άτομα - έχει άσθμα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Είναι μια πνευμονοπάθεια που προκαλεί τη σύσπαση των αεραγωγών και μπορεί να προκαλέσει συμπτωματολογία δύσπνοιας,  συριγμού και βήχα.

Ένα πράγμα που συμφωνούν οι γιατροί είναι ότι τα άτομα με άσθμα θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα μακράς δράσης όπως τα στεροειδή που διατηρούν τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους, επειδή όταν το άσθμα είναι  υπό έλεγχο ανταπεξέρχεται στις επιπτώσεις της COVID-19 και ίσως να είναι και το αίτιο που οι ασθενείς με άσθμα δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν δει γενικά ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία ότι το άσθμα αυξάνει τον κίνδυνο όταν μολυνθούν από  Covid-19, αλλά το ερώτημα είναι αν ο ιός προκαλεί χειροτέρευση του άσθματος σε όσους το έχουν.
«Εάν έχετε ήπια ή μέτρια ασθένεια, πιθανότατα δεν θα συμπεριφέρεστε πολύ διαφορετικά από κάποιον που δεν έχει άσθμα, ειδικά εάν είστε νεότερος άνθρωπος», δήλωσε ο Δρ David Hill, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικής Ένωση πνευμονολόγων. Αλλά πρόσθεσε ότι εκείνοι με πιο σοβαρές περιπτώσεις «μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σοβαρότητα της νόσου».
Η Δρ. Linda Rogers, ειδική στις παθήσεις των πνευμόνων στο Mt. Sinai Health, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θεραπείας Covid, είπε ότι κάποιος θα υποθέσει ότι οι ασθενείς με υποκείμενες πνευμονικές παθήσεις θα «διατρέχουν κίνδυνο χειρότερων αποτελεσμάτων». Αλλά είπε ότι «το άσθμα δεν εκπροσωπείται» σε ασθενείς που είναι αρκετά άρρωστοι για να αναζητήσουν θεραπεία.

Η πρακτική της επικεντρώνεται σε άτομα με σοβαρότερα περιστατικά άσθματος, αλλά κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς πολλούς από τους ασθενείς με άσθμα μέσω τηλεϊατρικής. «Αυτοί είναι ασθενείς οι οποίοι, με βάση το άσθμα μόνο τους, χρησιμοποιούν στεροειδή όλη την ώρα. Απλώς εκπλήσσομαι ότι μερικοί από αυτούς δεν έχουν βαρύτερη εξέλιξη της COVID-19"
Ωστόσο, η ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις του άσθματος βρίσκεται στην αρχική φάση και οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας ανέφεραν ένα υπάρχον σώμα έρευνας που δείχνει ότι η γρίπη και οι ήπιοι κοροναϊοί επιδεινώνουν το άσθμα και επομένως το ίδιο αναμένεται και για τον Covid-19. Ο Δρ Rogers είπε ότι δεν ήθελε να αποκλείσει το άσθμα «ως πιθανό πρόβλημα, καθώς είναι γνωστό ότι οι ιογενείς λοιμώξεις είναι η νούμερο 1 αιτία παροξύνσεων άσθματος τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες υπό κανονικές συνθήκες».
Ο Δρ J. Allen Meadows, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, είπε το ίδιο: «Δεδομένου ότι οι συνηθισμένοι κοροναϊοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και η γρίπη, προκαλούν παροξύνσεις  άσθματος σε καλά ελεγχόμενους ασθενείς, μπορούμε να περιμένουμε το Covid-19 να είναι παρόμοια. "

Ένας γιατρός που έχει μελετήσει εκτενώς τους ιούς είναι ο Young J. Juhn, κλινικός επιδημιολόγος και καθηγητής παιδιατρικής και ιατρικής στην κλινική Mayo, του οποίου η εργαστηριακή έρευνα εξέτασε την επίδραση του άσθματος στον κίνδυνο μολυσματικών και φλεγμονωδών ασθενειών.
Ο Δρ Juhn είπε ότι τα δεδομένα θα έπρεπε να μελετηθούν και να σταθμιστούν λεπτομερέστερα, αλλά πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, το άσθμα θέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κακής έκβασης και πιθανώς καθιστά τον ασθενή πιο ευαίσθητο σε λοίμωξη, αν και υπήρχαν περιορισμένα δεδομένα για το τελευταίο σημείο. Σημείωσε ότι το άσθμα επηρεάζει δυσανάλογα άτομα χαμηλού εισοδήματος που έχουν λιγότερη πρόσβαση σε δοκιμές και φροντίδα Covid.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Allergy , οι ερευνητές εξέτασαν 140 ασθενείς που είχαν μολυνθεί με το νέο κοροναϊό στο Wuhan της Κίνας. Εντόπισαν αρκετές υποκείμενες ασθένειες σε πολλούς από τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της ηωσινοπενίας και της λεμφοπενίας (τύποι χαμηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων ). Αλλά το άσθμα δεν ήταν μια από αυτές τις καταστάσεις, υποδηλώνοντας ότι το άσθμα δεν είναι παράγων που ευνοεί την προσβολή του ιού.
Τι γίνεται όμως αν μολυνθείτε; Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα είναι περιορισμένα, αλλά υποδηλώνει ότι το άσθμα δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για νοσηλεία. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine εξέτασε 201 ασθενείς στο Wuhan με επιβεβαιωμένη πνευμονία COVID-19. Από αυτούς, 66 ασθενείς είχαν άλλες υποκείμενες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων πέντε με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις. Μια ακόμη μεγαλύτερη δημογραφική μελέτη πάνω από 1.000 ασθενείς στο New England Journal of Medicine δεν αναφέρει το άσθμα ή τις χρόνιες πνευμονικές παθήσεις ως δυνητικά ανησυχητικές υποκείμενες καταστάσεις.
Σε ένα ειδικό άρθρο στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι «υπάρχουν σχετικά λίγα δεδομένα αυτή τη στιγμή για να καταδειχθεί ένας συγκεκριμένος αυξημένος κίνδυνος για το COVID-19 από άσθμα ή αυξημένη παθολογία της νόσου σε ασθενείς με άσθμα μολυσμένο με το νέο κοροναϊό. "  Τελικά, οι συγγραφείς συνιστούν στους ασθενείς με άσθμα να δώσουν προτεραιότητα στη λήψη και τη διατήρηση του άσθματος υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή για να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας φλεγμονής που σχετίζεται με τον κοροναϊό.
Αλλά ακόμη και με περιορισμένη έρευνα, οι ειδικοί μας λένε ότι το άσθμα πρέπει να θεωρηθεί κατάσταση υψηλού κινδύνου με βάση αυτά που γνωρίζουμε και πώς οι ιογενείς ασθένειες επηρεάζουν γενικά τα άτομα με άσθμα. Και, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα άτομα με μέτριο έως σοβαρό άσθμα ενδέχεται να εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων COVID-19 εάν μολυνθούν.

«Μπορείτε να σκεφτείτε τη διαδικασία της νόσου COVID-19 ως μια σημαντική προσβολή στην αναπνευστική λειτουργία», λέει ο Enid Rose Neptune, MD, πνευμονολόγος και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν υποκείμενη κατάσταση όπως το άσθμα έχουν «τεράστια ποσότητα αναπνευστικού αποθεματικού», λέει, που σημαίνει ότι οι πνεύμονες μπορούν να αντιμετωπίσουν περισσότερο stress. Έτσι, ακόμη και αν εμφανίσουν μια σοβαρή κατάσταση όπως σοβαρή πνευμονία ή αναφυλαξία, είναι πιο πιθανό να ανακάμψουν από εκείνες με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.
Αλλά «οποιαδήποτε διαταραχή που μειώνει το αναπνευστικό σας ή το αναπνευστικό απόθεμα [συμπεριλαμβανομένου του άσθματος] θα σας έκανε να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να έχετε δυσμενή έκβαση εάν συμβεί να αναπτύξετε μια λοίμωξη [COVID-19]», λέει ο Δρ Neptune.
Ωστόσο, το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς, πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Μπορεί να ελεγχθεί καλά ή να μην ελεγχθεί. Κάποιος μπορεί να έχει πολλούς ενεργοποιητές ή μόνο μερικούς, πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Το αν κάθε άτομο με άσθμα - ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα συμπτώματα του ατόμου - θα είχε εξίσου αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά συμπτώματα COVID-19, θα πρέπει να το δούμε.

Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι για εκείνους που έχουν σοβαρό ή ανεξέλεγκτο άσθμα, λέει ο Δρ Meadows. «Τα άτομα με ήπιο άσθμα διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, αλλά σίγουρα τα άτομα με σοβαρό άσθμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», λέει. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να απορρυθμίσουν το άσθμα τους ακόμη και με ένα κοινό κρυολόγημα. " Επιπλέον, όσοι έχουν συχνές εξάρσεις ή συχνά χρειάζεται να αυξήσουν τη χρήση των φαρμάκων τους θα πρέπει να θεωρούνται επίσης υψηλού κινδύνου, λέει ο Δρ. Ποσειδώνας, που είναι σημάδια ότι το άσθμα τους μπορεί να μην ελέγχεται καλά.
Παρά τα μέχρι τώρα δεδομένα όσοι έχουν σοβαρό άσθμα θα πρέπει να θεωρούνται εν δυνάμει άτομα ηυξημένου κινδύνου  για σοβαρά συμπτώματα COVID-19 - ακόμα και αν είναι καλά ελεγχόμενο. 
«οι ασθματικοί που χρησιμοποιούν σωστά τα φάρμακα, και που ξέρουν πώς να διαχειριστούν καλά τη κρίση βελτιώνουν σημαντικά την εξέλιξη της λοίμωξης».
Συνεπώς οι ασθενείς με άσθμα θα πρέπει κατά την διάρκεια της πανδημίας να έχουν συχνότερη επικοινωνία με τον ιατρό τους και σε κάθε νέο σύμπτωμα που προστίθεται και ενδεχομένως να πυκνώσουν τις επισκέψεις παρακολούθησης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.