Το άσθμα και οι αλλεργίες είναι πιο συχνές σε εφήβους που ξυπνούν αργά



Asthma and allergies more common in teens who stay up late
Date:
July 6, 2020
Source:
European Lung Foundation
Summary:
Teenagers who prefer to stay up late and wake later in the morning are more likely to suffer with asthma and allergies compared to those who sleep and wake earlier, according to a new study.


Το άσθμα και οι αλλεργίες είναι πιο συχνές σε εφήβους που ξυπνούν αργά
Ημερομηνία:
6 Ιουλίου 2020
Πηγή:
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνευμόνων
Περίληψη:
Οι έφηβοι που προτιμούν να κοιμούνται αργά και να ξυπνούν αργότερα το πρωί είναι πιο πιθανό να υποφέρουν με άσθμα και αλλεργίες σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται και ξυπνούν νωρίτερα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Μερίδιο:
    
ΠΛΗΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ


Οι έφηβοι που προτιμούν να κοιμούνται αργά και να ξυπνούν αργότερα το πρωί είναι πιο πιθανό να υποφέρουν με άσθμα και αλλεργίες σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται και ξυπνούν νωρίτερα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ERJ Open Research . [1]
Τα συμπτώματα του άσθματος είναι γνωστό ότι συνδέονται στενά με το εσωτερικό ρολόι του σώματος, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει πώς οι ατομικές προτιμήσεις ύπνου επηρεάζουν τον κίνδυνο άσθματος στους εφήβους.
Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη ενισχύει τη σημασία του χρόνου ύπνου για τους εφήβους και ανοίγει ένα νέο κανάλι έρευνας για το πώς ο ύπνος επηρεάζει την αναπνευστική υγεία των εφήβων.
Η μελέτη διευθύνθηκε από τον Δρ Subhabrata Moitra από το τμήμα πνευμονολογιας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα ενώ ήταν στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, στην Ισπανία. Είπε: «Το άσθμα και οι αλλεργικές ασθένειες είναι κοινά σε παιδιά και εφήβους σε ολόκληρο τον κόσμο και ο επιπολασμός αυξάνεται. Γνωρίζουμε μερικούς από τους λόγους αυτής της αύξησης, όπως η έκθεση στη ρύπανση και ο καπνός, αλλά πρέπει να μάθουμε περισσότερα .
«Ο ύπνος και η μελατονίνη της« ορμόνης ύπνου »είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το άσθμα, οπότε θέλαμε να δούμε αν η προτίμηση των εφήβων να παραμείνουν αργά ή να κοιμηθούν νωρίς θα μπορούσε να εμπλέκεται στον κίνδυνο άσθματος».
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.684 έφηβοι που ζούσαν στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας, ηλικίας 13 ή 14 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη των παραγόντων επικράτησης και κινδύνου του άσθματος και των αλλεργικών ασθενειών μεταξύ των εφήβων (ΑΠΟΔΟΣΗ).
Κάθε συμμετέχων ρωτήθηκε για τυχόν συριγμό, άσθμα ή συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, όπως ρινική καταρροή και φτέρνισμα. Τους ζητήθηκε μια σειρά ερωτήσεων για να κρίνουν εάν ήταν «τύποι βραδιού», «τύποι πρωινού» ή ενδιάμεσα, όπως τι ώρα το βράδυ ή τη νύχτα τείνουν να αισθάνονται κουρασμένοι, πότε θα επιλέξουν να ξυπνήσουν και πώς κουρασμένοι νιώθουν το πρώτο πράγμα το πρωί.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα συμπτώματα των εφήβων με τις προτιμήσεις ύπνου τους, λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το άσθμα και τις αλλεργίες, όπως το πού ζουν οι συμμετέχοντες και εάν τα μέλη της οικογένειάς τους καπνίζουν.
Διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα άσθματος ήταν περίπου τρεις φορές υψηλότερη σε εφήβους που προτιμούν να κοιμηθούν αργότερα σε σύγκριση με εκείνους που προτιμούσαν να κοιμηθούν νωρίτερα. Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος αλλεργικής ρινίτιδας ήταν διπλάσιος σε όσους κοιμούνται αργά σε σύγκριση με τους πρώτους.

Ο Δρ Moitra προσθέτει: "Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ του προτιμώμενου χρόνου ύπνου και του άσθματος και των αλλεργιών στους εφήβους. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η παραμονή αργά προκαλεί άσθμα, αλλά γνωρίζουμε ότι η μελατονίνη ορμόνη του ύπνου είναι συχνά εκτός συγχρονισμού σε όσους κοιμούνται αργά και αυτό θα μπορούσε, με τη σειρά του, να επηρεάσει την αλλεργική ανταπόκριση των εφήβων.
Γνωρίζουμε επίσης ότι τα παιδιά και οι νέοι εκτίθενται όλο και περισσότερο στο φως από κινητό τηλέφωνο, tablet και άλλες συσκευές και μένουν αργότερα το βράδυ. Θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους εφήβους να βάλουν τις συσκευές τους και να κοιμηθούν λίγο νωρίτερα θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άσθματος και αλλεργιών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο. "
Μια δεύτερη φάση της μελέτης ΑΠΟΔΟΣΗ έχει προγραμματιστεί το 2028-29, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να επαναληφθεί η μελέτη με μια νέα ομάδα εφήβων για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε κάποια αλλαγή στις συνήθειες ύπνου των εφήβων και στην αναπνευστική τους υγεία. Ο Δρ Moitra και η ομάδα του ελπίζουν επίσης να ποσοτικοποιήσουν τα ευρήματά τους λαμβάνοντας αντικειμενικές μετρήσεις της λειτουργίας των πνευμόνων των συμμετεχόντων και του χρόνου ύπνου.
Ο καθηγητής Thierry Troosters είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και δεν συμμετείχε στην έρευνα. Είπε: «Πρέπει να μάθουμε πολύ περισσότερα για το γιατί το άσθμα και οι αλλεργίες αυξάνονται σε παιδιά και έφηβους και, ελπίζουμε, να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε αυτές τις καταστάσεις.
"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον πιθανό ρόλο των διαφορετικών προτιμήσεων ύπνου στον κίνδυνο άσθματος και αλλεργιών των εφήβων και ανοίγει μια ενδιαφέρουσα και σημαντική νέα γραμμή έρευνας. Γνωρίζουμε ήδη ότι ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική υγεία , οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τους εφήβους να κοιμηθούν καλά. "
Journal Reference:
1.    Prasun Haldar, Anne-Elie Carsin, Smriti Debnath, Santi Gopal Maity, Isabella Annesi-Maesano, Judith Garcia-Aymerich, Arghya Bandyopadhayay, Saibal Moitra, Manolis Kogevinas, Subhabrata Moitra on behalf of the PERFORMANCE Study Group. Individual circadian preference (chronotype) is associated with asthma and allergic symptoms among adolescentsERJ Open Research, 2020 DOI: 10.1183/23120541.00226-2020


Cite This Page:
European Lung Foundation. "Asthma and allergies more common in teens who stay up late." ScienceDaily. ScienceDaily, 6 July 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200706100818.htm>.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.